Så meget koster det at have en bil

DiverseSå meget koster det at have en bil
Sådan ligger du et budget for et bilkøb

Så meget koster det at have en bil

At købe en bil er bestemt ikke billigt i sig selv. Derfor er det som regel et køb, man sparer op til over en periode. Men selvom bilkøbet har siddet på nethinden over længere tid, glemmer mange at medregne alle de udgifter, som der også er forbundet til at have bil.

I denne artikel kan du læse mere om, hvilke udgifter der medfølger, når du ejer en bil. Ud fra disse kan du ligge et budget og dermed sikre dig, at du rent faktisk har råd til den bil, du tiltænker at købe.

Engangsudgifter

Den eneste biludgift, der kun kommer én gang, er selve udbetalingen på bilen. I mange tilfælde bliver der tegnet lån i forbindelse med et bilkøb, men der vil næsten altid forelægge en udbetaling også. Denne skal du naturligvis huske at medregne til dine udgifter for bilkøbet. I det efterfølgende budget behøver du dog ikke tænke på denne.

Faste udgifter

Dine faste bil-udgifter er de udgifter, som du altid kan regne med vil være der, og hvor beløbet ikke ændrer sig fra gang. Herunder finder du en tjekliste på de typiske faste udgifter for bilkøb:

Ejerafgift/vægtafgift

Tjek omkostningerne for netop din type bil på tjekbil.dk

Bilforsikring

Det er lovkrav, at man i Danmark som minimum har en ansvarsforsikring. Denne dækker, når din egen bil er involveret og du gør skade på andre mennesker, biler eller genstande. Derudover kan du tilvælge kaskoforsikring, som dækker skader på din egen bil, tyveri, brand og lignende.

Prisen for din(e) bilforsikring(er) afhænger af, hvilken bil du har, din alder og/eller erfaring som bilist, samt hos hvilket firma, du tegner din forsikring. Det er derfor umuligt at komme med et prisestimat, men i Danmark bruger hver husstand i gennemsnit +6.000 på bilforsikringer årligt.

Bilsyn

Bilsyn skal udføres fire år efter, at bilen første gang er registreret. Efterfølgende skal bilsyn udføres hvert andet år. Det koster ca. 300-500 kr. at få synet sin bil.

Serviceeftersyn

Hvor ofte din bil skal til service afhænger af, hvilken bil du har og hvor mange kilometer du kører. Regn med et serviceeftersyn om året. Igen er det svært at give et prisestimat, men sæt omkring 3.000 kr. af til posten første gang, hvorefter du kan tilpasse beløbet, når du har været til service første gang.

Mulige faste udgifter

Vejhjælp

Det er ikke påkrævet, at du skal have vejhjælp, men er uheldet ude, vil du med garanti fortryde ikke at have tilkøbt det. Vejhjælp kan ofte tilvælges til din forsikring. Ligeledes kan du tegne selvstændigt vejhjælpsabonnement hos blandt andre Falck og FDM. Det koster cirka 50 kr. om måneden at have vejhjælp.

Dækskifte

Har du helårsdæk er dine dæk en variabel omkostning, da de så kun skal udskiftes, når de er nedslidte. Har du vinter- og sommerdæk skal du have skiftet dæk på bilen to gange årligt. Regn med 1.000 kr. om året til dæksskifte, men husk, at nye dæk af og til kommer oven i prisen.

Variable omkostninger

Benzin

Mange ting påvirker denne udgift — hvor meget kører du? Hvor langt kører bilen på literen? Bruger bilen benzin eller diesel? Sæt eventuel rigeligt med penge af den første måned, og budgetter herefter med det beløb, du bruger i løbet af den første måned.

Bilvask

En bilvask koster mellem 50-200 kr. Hvor ofte din bil skal i vaskehallen afhænger af dine ønsker. Du kan naturligvis også vaske bilen manuelt. Husk dog, at støvsugerpoletter, afstøvningsklude mv. også koster penge.

Parkering

Lav gerne et estimat for, hvor mange penge du bruger på parkering, ud fra hvor ofte du befinder dig i områder med parkeringszoner

Vedligeholdelse

Herunder bør du blandt andet tænke på:

  • Uventede reparationer
  • Sprinklervæske
  • Olie
  • Kølervæske
  • … og meget mere
  • Brug for flere penge inden dit bilkøb?

    Som det tydeligt er illustreret ovenfor, så er det dyrt at eje en bil. Det kan derfor være nødvendigt at se sig om efter nye, nyttige indtægtskilder. En måde at tjene penge på, som ikke kræver vildt meget af dig, er at blive paneldeltager. Her er din opgave blot, at besvare en række spørgeskemaer, som er særligt udvalgte til dig. For hvert spørgeskema du besvarer, modtager du nogle point, som du kan omveksle til fine ting og gavekort i en pointshop. Således kan du få fingrene i ting, du alligevel selv ville have købt og samtidig spare dine egne penge op til dit forelæggende bilkøb.

About the author: Mads

Related Post